Nyheter

"Att förändra världen för en dag" - Läs den vinnande uppsatsen här!

Smilla, i klass 5A på Svanbergsskolan i Norrtälje, skrev den vinnande uppsatsen på temat "om jag fick bestämma för en dag". Uppsatstävlingen är en del i Glada Hudik-teaterns projektet Barn föds inte med fördomar som vänder sig till elever i mellanstadiet.

 Människorättsförsvarare

Tänk om alla i världen skulle bli människorättsförsvarare.
Ordet människorättsförsvarare är enligt FN en definition av någon eller några som står upp för mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter betyder att vem som helst får uttrycka den personens åsikter oavsett kön, hudfärg, sexualitet eller något annat, så länge åsikten inte förolämpar eller kränker en annan person. Mänskliga rättigheter är ett väldigt brett område.

Första delen av min dag så skulle alla byta plats med varandra. Tex att en mörkhyad och en ljushyad fick byta kroppar och liv, eller en normal störd och en utveckling störd fick göra detsamma. Under den delen av dan skulle tex en ljushyad få uppleva alla olika möjliga kränkningar och förolämpningar som en mörkhyad behöver uppleva och stå ut med. Eftersom världens olika platser, människor, kroppar, åsikter och tankar skiljer sig så mycket från varandra tror jag det skulle få många att tänka om.

 

Tex en heterosexuell vit man från Jönköping som har åsikter och fördomar om homosexuella som han egentligen inte får utrycka för att det är en åsikt som förolämpar en stor grupp människor. Den här mannen har fru och barn, han älskar dem över hela sitt hjärta och skulle aldrig vilja förlora dem, man kan säga att han är normen. Mannen jobbar på ett jobb där det är männen som styr och behandlar dem få kvinnorna som jobbar där som skräp. Han får dagligen massa med hyllningar för de jobb som många av kvinnorna gör. Med hans manliga kollegor drar han skämt om homosexuella, som inte är okej på något sätt eftersom det förolämpar en viss grupp människor.

 

I Stockholm bor det en kvinna med ett väldigt likadant liv, den här kvinnan är homosexuell och lever med hennes fru och två barn. Hon älskar dem över hela sitt hjärta. Hon vet att hennes familj är ovanligare än andras men det är något hon är beredd att stå upp för. Varje dag när den här kvinnan är påväg till jobbet spottar folk efter henne, de skriker grova och fula ord bara för att hon älskar, som många andra. På jobbet får hon en okej lön. Hon hör att det tisslas och tasslas bakom hennes rygg, männen ser ner på henne för att hon inte är som dem. Många andra hade kanske bytt jobb eller givit sig och följt normen, men inte den här kvinnan för hon är beredd på att strida för hennes rättigheter.

 

Om dem här två människorna skulle byta plats så skulle mannen från Jönköping få en insikt i kvinnans liv. Mannen skulle förmodligen inte stå ut med alla kränkningar som kvinnan dagligen får höra och uppleva. Mannen skulle förmodligen förstå kvinnan och tänka om nästa gång han uttryckte sina åsikter och känslor, han kanske till och med vågar säga ifrån när hans kollegor drar kränkande skämt.

 

Tillbaka till Människorättförsvarare.

Det krävs inte mycket av en människa att stå upp för en mänsklig rättighet, men det gör väldigt mycket för samhället.

Nästa gång du hör någon på din arbetsplats/skola/eller på stan skämta om något som kränker en stor grupp människor, säg till.

Om alla i världen skulle bli Människorättförsvarare så skulle många fler människor känna sig respekterade, och kanske våga stå upp för de dem är eller känner sig som.

 

Kroppsideal. Att se ut på ett annat sätt en kroppsidealet är inte enkelt i dagens samhälle. Många ser ner på folk som inte ser ut som man "Ska".

Dagligen får människor kränkningar på sociala medier och i verkligheten.

Många stora profiler på tex Instagram får dagligen kommentarer som:

"Tjocka borde bada i vassen" "Ska du verkligen se ut så sådär".

Att vara tjock. Att vara tjock är inte en känsla. Så säg aldrig "Jag känner mig tjock". Att vara tjock är som att "Jag har blåa byxor" Eller "Mitt hår är brunt". Att vara tjock är att ha mer fett på kroppen. Jag menar inte att det är bra att vara tjock och jag säger inte att det är dåligt. Alla ser olika ut, så länge DU trivs med hur DU ser ut så är det okej.

Låt aldrig någon trycka ner din kropp, för din kropp är just din kropp och du BESTÄMMER över den.

Så för en del av min dag skulle jag och många andra få chansen att sprida sina åsikter och uppmärksamma problemen som vi lever i. Jag skulle få folk att förstå att det är okej att inte alltid mår så bra, men att alltid förstå att man räcker till. Om du skulle försöka vara någon annan skulle de inte finnas någon som du. Den här dagen skulle jag förändra människors syn på saker och deras värderingar. Kom ihåg att du är bra som du är för att just du är DU

 

 

Till dig som läser den här texten vill jag att du ska tänka och göra dem här fem sakerna, så kan vi tillsammans påverka:

  1. Tänk dig för innan du utför eller säger någonting. Till alla föräldrar/vårdnadshavare vill jag att ni tänker på att allting ni säger påverkar ert barn nu och i framtiden.

 

  1. Nästa gång tex en lärare eller kollega uttrycker sig på ett sätt som diskriminerar en stor grupp människor, säg till.

Tex om din lärare säger "Alla killar ställer sig här och alla tjejer ställer sig här. Påminn läraren om att man kan känna sig som någonting annat.

 

  1. Hjälp till. Gör tre goda gärningar och säg till varje person som du gör för, att göra en godgärning till tre andra. Om du gör detta kommer du kanske förgylla någons dag. Bara ett "Hej" kan få en person att känna sig uppskattad.

 

  1. Döm aldrig en person från utsidan. Se aldrig ner på en annan människa oavsett kön, hudfärg, normalstörd som utvecklingstörd. ALDRIG.

 

  1. Kom ihåg att just DU är bra för att du är du.              

 


Nyheter

Fler nyheter

Ikoner - vi tror på allas rätt att få finnas

Läs mer

Sluta aldrig kramas

Läs mer

Nostalgifest - Nu släpper vi våra klassiker på Youtube!

Läs mer

Nu tar vi det hyllade skolprojektet till Lettland

Läs mer

Glada Hudik-teatern startar gymnasieutbildning i Hudiksvall

Läs mer

Rocka sockorna med oss

Läs mer

Ikoner på Landvetters Kulturhus 21 mars - 21 april

Läs mer

Äntligen är Idas träningsskola tillbaka!

Läs mer

Vårt friskvårdsprojekt ger bättre hälsa!

Läs mer

Vill du hänga med på träningsläger till Portugal 2019 - Bokningen öppnar i januari!

Läs mer

Pärs tankar efter institutionsbesöket i Riga - "som att möta Sverige på 40-talet"

Läs mer

En ganska galen historia

Läs mer

Glada Hudik-teatern firar 20 år med ny Sverigeturné

Läs mer

Trollkarlen från Oz - Avslutningsturné 2018

Läs mer

Missa inte succémusikalen

Läs mer

"Du är inte underviktig eller överviktig. Du är jätteviktig!"

Läs mer

Nu kommer filmen om Bosse: "Lova att aldrig sluta kramas"

Läs mer

Utställningen Ikoner visas på Stockholms Centralstation

Läs mer

Modig som ett lejon - Niklas resa mot de stora scenerna

Läs mer

Pär Johansson blir årets eldsjäl på Svenska Hjältar-galan

Läs mer

Häng med på årets roligaste träningsvecka i Portugal!

Läs mer

Bosse hyllas med egen staty på gågatan i Hudiksvall

Läs mer

Boost Camp med Glada Hudik-teatern

Läs mer

Barn föds inte med fördomar - projektet som sätter allas lika värde i fokus

Läs mer

Ikoner - en utställning om att få finnas

Läs mer

Glada Hudik-teatern släpper ny singel

Läs mer

Glada Hudik-teaterns hederspris till ”Rocka sockorna”- Nathea Anemyr

Läs mer

Glada Hudik-teatern firar 20-års jubileum i Hudiksvall

Läs mer

God Jul önskar Glada Hudik-teatern!

Läs mer

Grammis till Trollkarlen från Oz!

Läs mer

Plötsligt finns det inte lika många kramar i världen

Läs mer

Skolprojekt

Läs mer

Vi firar 20-årsjubileum!

Läs mer

Sista chansen att se Trollkarlen från Oz

Läs mer

- Toralf Nilsson

Läs mer
Menu