ICA-Jerry

Få tv-tittare har missat praktikanten Jerrys intåg i ICA:s mångåriga och uppmärksammade reklamsåpa om ICA-handlaren Stig och hans medarbetare.

 

ICA-Jerry

Jerry har Downs Syndrom, och hans debut i såpan var ingen slump. Entrén tajmades med starten för projekt Vi kan mer, som lett till att över 1200 personer med funktionsnedsättning fått jobb på ICA. Projektet sker i samarbete med ICA, Samhall, FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning), SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Glada Hudik-teatern. Med projektet vill ICA bidra till ett samhälle där alla får ta del och utvecklas till sin fulla potential, även om förutsättningarna för olika individer kan se olika ut. I grunden handlar det om att tro på människor och ge alla möjlighet att bli sedda, hörda och tagna i anspråk.

ICA-Jerry har skapat en debatt om arbetsvillkoren för funktionsnedsatta och vikten av att se alla människor som resurser och inte som belastningar. Det är bättre att få vara kung på att ställa upp burkar rakt i en hylla än att inte få vara kung på någonting alls.

Mats Melin, mannen bakom ICA-Jerry

ICA-Jerry har blivit ett fenomen. Han har hundratusentals följare på Facebook och får skriva autografer vart han än kommer. Han har inte internet själv, men funderar på att skaffa. För Mats Melin, som spelar rollen som ICA-Jerry, fortsätter livet i stort sett som vanligt. Mats är med i Glada Hudik-teaterns ensemble och spelar en av rollerna i den nya musikalen Trollkarlen från Oz. Han trivs bra i Hudiksvall och när han inte spelar teater eller filmar ICA-reklam jobbar han som vaktmästare på Hudiksvalls sjukhus.

"Jag tycker att det är roligt att spela ICA-Jerry, det är en viktig roll och jag är glad att just jag får göra den", säger Mats Melin.

 

Menu